Uplovite u čarobni svet tv serije „Igra prestola“

            Ovo je tekst namenjen svima onima koji se do sada nisu susreli sa serijom „Igra prestola“ (engl. Game of Thrones), ali i onima koji je redovno prate i obožavaju.

         „Igra prestola“ je tv serija čija prva epizoda biva emitovana aprila 2011. godine. Inspiraciju za ovu seriju, čiji su tvorci Dejvid Beniof i D.B. Vajs, pronalaze u serijalu knjiga epske fantastike Džordža R.R. Martina – „Pesma leda i vatre“. Njeno snimanje se vršilo na nekoliko lokacija, među kojima je neizostavni studio u Belfastu, kao i na prostorima Hrvatske, Islanda, Malte, Maroka, SAD-a, Škotske, Španije, Kanade.

 

Saga može da počne

 

         Događaji iz prve sezone tv serije zasnovani su na istoimenoj knjizi iz serijala knjiga „Pesma leda i vatre“. Tvorac knjige je insistirao na tome da cela serija verodostojno prikazuje radnju iz knjiga. Priča je smeštena na fiktivnim kontinentia Vesterosa i Esosa, prateći događaje plemićkih porodica u njihovoj borbi za Gvozdeni presto i vlast koju bi imali nad Sedam kraljevstva. Takođe, u seriji su opisani i dolazak zime, mistična bića koja ona donosi.

          Sama radnja serije i likovi koji se pojavljuju u njoj, delimično su inspirisani istorijskim događajima na prostoru Evrope. Neke od tih radnji možemo uočiti kroz sukob kuća Lanister i Stark, gde pronalazimo elemente engleskih Ratova ruža između plemićkih porodica Lankaster i Jork. Isto tako, se može primetiti da veći deo Vesterosa, njegovi zamkovi, viteški turniri, podsećaju na srednji vek Zapadne Evrope. Takođe, mogu se uočiti i paralele izmedju Hadrijanovog i Martinovog zida, drevne legende o Atlantidi i legende o Valiriji, kao i Mongolskih hordi i Dotraki naroda.

          Ono što daje posebnu nit ovoj seriji jeste njena glumačka postava. U „Igri prestola“ može se primetiti preko 257 glumaca koji igraju kako glavne, tako i sporedne uloge. Takođe, neizbežno je reći da je ova tv serija uspela da zadobije srca mnogih, uz pomoć neverovatne Martinove sposobnosti da spoji fantaziju i stvarne dogadjaje.

 

Vredna išekivanja

 

         Tv serija „Igra prestola“ se sastoji od do sada izdatih šest sezona, dok je sedma sezona počela nedavno sa emitovanjem. Ova serija spada u jednu od najiščekivanij tv serija iz HBO produkcije. Na popularnom IMDb-u, od strane korisnika, ponela je ocenu 9.5 od 10. Takođe, „Igra prestola“ (engl. Game of Thrones) je nominovana za 106 Nagrada za Emi udarne termine, od kojih je osvojila čak 38.

       Nadamo se da smo vam bar malo zagolicali maštu, da ćete pogledati sve predhodne serijale, a nove epizode možete da pratite premierno na HBO kanalu. Ne čekajte više, uplovite u čarobnu epsku fantaziju i priče njenih junaka.

, , , , , , ,

One Comment

  • Damjana
    July 31, 2017 at 6:34 pm

    Igra prestola je neverovatna tv serija iz ovog zanra. Odlicno je sto HBO tv daje mogucnost pracenja svake premierne epizode.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *