Omiljeni crtani filmovi našeg detinjstva

          Odrasli ljudi, koji su nekada – ne tako davno, bili deca i dan danas uspeju da naidju na crtane filmove uz koje su odrasli i koji su se prikazivali na našim tv kanalima. Sva ta „velika deca“ današnjice, rodjena 80-tih i 90-tih godina na prostorima bivše Jugoslavije, uživala su uz crtane filmove svako jutro od 7:15.

           Danas, u eri 3D tehnologija, holografa i ostalih pratećih efekata, stari, dobri crtaći su pali u drugi plan. Oni koji su preživeli, uglavnom izgledaju mnogo realnije od pravih filmova, a stare junake naše mladosti današnji klinci skoro da i ne poznaju.

              Shodno tome, želimo da vas podsetimo na neke od najčuvenijih animiranih junaka našeg detinjstva.

 

             Diznijevi crtani filmovi

              Najpoznatiji animirini kratkometražni crtani filmovi nastali su upravo u studiju čuvenog Volt Diznija. Ovaj legendarni animator je tvorac brojnih crtanih likova uz koje smo odrasli. Neki od tih likova su Miki i Mini Maus, Paja Patak, Šilja, Pluto, Tasmanijski Djavo i mnogi drugi. Crtaći prate dogodovštine Diznijevih junaka, koji se susreću sa raznim zanimljivim životnim situacijama.

 

             Kalimero

             Mnogi od nas i danas jako često upotrebljavaju „Nepravda, pa to ti je!“, prepoznatljivu frazu koju je Kalimero stalno vikao. Kalimero je simpatično, šarmantno i nesrećno pile. Za razliku od ostatka svoje porodice on je crne boje sa velikom ljuskom na glavi.

 

             La Linea

             La Linea – genijalan, a opet jednostavan crtani film. Glavni junak ovog crtanig filma je čovečuljak Luiji koji hoda po beskonačnoj liniji. Na tom svom putu nailazi na brojne prepreke koje ga ljute. Autor je mahom glavni „krivac“, koji se trudi da udovolji Luiju.

 

            Gustav

            Mađarski crtani film koji je imao veliki broj pratilaca. Glavni junak je pustolov Gustav, čiji se život kreće smerom od lovca do beskućnika. Gustav uvek ima ideje za uspeh, međutim uvek je taj uspeh za jedan korak ispred njega.

 

           Profesor Baltazar

          Ovaj genijalni crtani film je nastao na prostorima bivše Jugoslavije, tačnije u Hrvatskoj. Priča prati profesora Baltazara, naučnika koji uz pomoć nauke i pozitivne energije rešava različite probleme svojih sugrađana iz Baltazar-grada. Ovaj crtani film broji 57 epizoda, a popularnost je stekao i izvan granica bivše Jugoslavije.

 

          Štrumfovi

       Jedan od najgledanijihcrtanih filmova našeg detinjstva. Radnja ovog animiranog filma prati život plavih šumskih bića . Glavni neprijatelj Štrumfova je zli čarobnjak Gargamel sa svojom mačkom Azrijel. Štrumfovi žive u savršenom društvu, ali im svakodnevni mir narušava upravo Gargamel.

 

           Pored ovih, još mnoga animirana dela zasližuju da se nađu na ovoj listi poput Asteriksa, Sport Bilija, Draguljčeta, Hi-Mena, pa do Pink Pantera, Taličnog Toma i mnogoh drugih!

 

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *